Πάμε διακοπές; Πώς η οργάνωση ταξιδιού επηρεάζει τη ψυχική υγεία

Μετά από δύο χρόνια αυστηρών μέτρων κατά της Covid19 και οι διακοπές υπό κανονικές συνθήκες φαντάζουν όνειρο… για αρκετούς από εμάς.

Ως γνωστόν, η καραντίνα του προηγούμενου διαστήματος έχει αναμφίβολα επηρεάσει την ψυχική μας υγεία, στερώντας μας μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε.

Τι καλύτερο λοιπόν από το να φτιάξουμε τη διάθεσή μας, πηγαίνοντας ένα ταξιδάκι;

Kαι ενώ οι κρατήσεις στα τουριστικά καταλύματα έχουν πάρει «φωτιά», για εσάς που δεν έχετε οργανώσει ακόμη το ταξίδι σας θα εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι ακόμη και η οργάνωση ενός ταξιδιού επηρεάζει θετικά τη ψυχική υγεία!

Τι δείχνει η έρευνα

Μια σειρά από μελέτες έχουν συσχετίσει τον χρόνο των διακοπών με τα οφέλη της ψυχικής υγείας. Αυτά τα οφέλη είναι πολλά.

Μείωση του στρες, βελτίωση της διάθεσης και αύξηση της δημιουργικότητας είναι μερικά μόνο από αυτά. Αλλά ο απλός προγραμματισμός ενός ταξιδιού μπορεί επίσης να κάνει θαύματα για την ψυχική σας κατάσταση.

Σε μια μελέτη του 2014 που είναι τώρα πιο επίκαιρη από ποτέ, οι ερευνητές Amit Kuma, Matthew Killingsworth και Thomas Gilovich διαπίστωσαν τελικά ότι η προσμονή για να ταξιδέψετε στον προορισμό σας, ήταν πιο ευχάριστη από τις διακοπές αυτές καθαυτές.

Η ερευνητική εργασία του Πανεπιστημίου της Κορνουάλης εξέτασε τα ψυχολογικά συναισθήματα πριν και μετά την εμφάνιση της εμπειρίας και ποιες ήταν οι αλλαγές.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι τα συναισθήματα της προσμονής και του ενθουσιασμού –το να έχουμε κάτι να περιμένουμε– προσφέρουν σημαντική ώθηση στην ψυχική υγεία.

Χαρακτηριστικά, όσοι συμμετέχοντες είχαν προγραμματίσει διακοπές ήταν πολύ πιο χαρούμενοι.

«Οι βιωματικές αγορές (χρήματα που δαπανώνται για να κάνουμε διακοπές) τείνουν να προσφέρουν πιο διαρκή ευτυχία απ’ ό,τι οι υλικές αγορές (χρήματα που δαπανώνται για την κατοχή)», γράφουν οι συγγραφείς στην περίληψη της μελέτης.

Πρακτικά, οι διακοπές σας αρχίζουν μόλις τις «κλείσετε» και όχι όταν θα επιβιβαστείτε στο πλοίο ή το αεροπλάνο.

Τι περιμένετε, λοιπόν; Σκεφτείτε σε ποιον προορισμό θα θέλατε να πάτε και ξεκινήσετε την έρευνα για πτήσεις, ξενοδοχεία, μαγαζιά και ενδιαφέροντες δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμη: Εικόνες από το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο της Πελοποννήσου