Ο λόγος που οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στον καύσωνα

Μιας που διανύουμε ένα νέο κύμα καύσωνα μια επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες είναι πιθανό να είναι πιο ευάλωτες στις ακραίες υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα.

Μάλιστα, το σχέδιο καύσωνα για την Αγγλία αναφέρει ότι σε αυτούς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο περιλαμβάνονται άτομα άνω των 75 ετών, μωρά, μικρά παιδιά, άτομα με σοβαρές σωματικές ή ψυχικές ασθένειες και γυναίκες.

Μια μελέτη από Ολλανδούς και Γερμανούς ερευνητές, που εξετάζει δεδομένα θερμοκρασίας 23 ετών από την Ολλανδία μαζί με στοιχεία ημερήσιας θνησιμότητας, βρήκε επίσης διαφορές μεταξύ των φύλων.

«Η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη ήταν υψηλότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, ειδικά στην μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα (≥ 80 ετών) κάτω από υπερβολική ζέστη».

Η ομάδα είπε ότι τα ευρήματα δεν φαίνεται να οφείλονται στο ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στη ζέστη και οι γυναίκες γενικά ζουν περισσότερο από τους άνδρες.

Ο Hein Daanen, καθηγητής φυσιολογίας της άσκησης στο Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ και συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι η ομάδα εικάζει ότι η μειωμένη παραγωγή ιδρώτα στις γυναίκες μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Χονδρικά, οι ηλικιωμένοι [άνθρωποι] ιδρώνουν τη μισή ποσότητα σε σύγκριση με τους νέους και οι γυναίκες τη μισή από αυτή των ανδρών», είπε. Με άλλα λόγια, σημειώνει η μελέτη, «η ικανότητα των ηλικιωμένων θηλυκών να χάνουν θερμότητα από το σώμα είναι η χαμηλότερη».

Τι ρόλο παίζε το στρες;

Η ομάδα είπε ότι το στρες που ασκείται στο καρδιαγγειακό σύστημα από τη θερμότητα μπορεί επίσης να εμπλέκεται.

«Η καρδιαγγειακή καταπόνηση φέρεται να είναι υψηλότερη στις γυναίκες, εξηγώντας πιθανώς τον υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας στη ζέστη».

Μεταξύ άλλων πιθανοτήτων, η ομάδα σημειώνει ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επειδή μπορεί να είναι πιο πιθανό να ζουν μόνες – ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου σε ζεστό καιρό – και μπορεί να είναι λιγότερο δραστήριες συνολικά από τους άνδρες, αλλά πιο πιθανό να είναι ενεργές στο νοικοκυριό.

«Η συνέχιση αυτών των δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των καύσωνα ενώ είναι λιγότερο σωματικά σε καλή κατάσταση θέτει τις γυναίκες περισσότερο σε κίνδυνο υπερθέρμανσης και καρδιαγγειακής καταπόνησης από τους άνδρες», έγραψε η ομάδα.

Η συσχέτιση με την ωορρηξία

Οι γυναίκες μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από καύσωνες επειδή έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες πυρήνα μετά την ωορρηξία, ενώ συχνά είναι μικρότερες από τους άνδρες και ως εκ τούτου έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια στη μάζα, αναλογία, που σημαίνει ότι θερμαίνονται πιο γρήγορα, τόνισε ο Mike Tipton, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.

«Η πιο πιθανή απάντηση είναι ότι είναι ένας συνδυασμός παραγόντων και πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε τι συμβαίνει», σημείωσε ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς είναι το πιο παράξενο ξενοδοχείο στον κόσμο