Κορωνοϊός: Πόσο γρήγορα εκδηλώνονται τα συμπτώματα

Σε μια εποχή που ο κορωνοϊός συνεχίζει να μολύνει αρκετά άτομα παγκοσμίως, πολλοί αναρωτιούνται πόσο γρήγορα εμφανίζουν συμπτώματα.

Πλέον, τα συμπτώματα της Covid19 εμφανίζονται γρηγορότερα στο άτομο, έτσι, ο χρόνος από τη μόλυνση έως την πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων στην παρούσα φάση είναι σημαντικά μικρότερος απ’ ό,τι ήταν στην αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Κινέζοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου εξέτασαν δεδομένα από 142 διαφορετικές μελέτες καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας με στοιχεία περισσότερων από 8.100 ασθενών.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που μολύνθηκαν με την παραλλαγή Άλφα είχαν περίοδο επώασης κατά μέσο όρο πέντε ημέρες.

Όταν όμως εμφανίστηκε το στέλεχος Omicron, η περίοδος επώασης είχε μειωθεί σε λιγότερο από 3,5 ημέρες, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στη δεδομένη στιγμή της πανδημίας, τα ευρήματα έχουν πραγματική σημασία, διότι «ο προσδιορισμός της περιόδου επώασης των διαφόρων παραλλαγών είναι βασικός παράγοντας για τον καθορισμό της περιόδου απομόνωσης για τους ανθρώπους που είναι θετικοί στην COVID-19», εξηγεί η ερευνητική ομάδα.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο SARS-CoV-2 εξελίχθηκε και μεταλλάχθηκε συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας» δήλωσε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Min Liu, του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

Διαβάστε ακόμη: Covid19: Ο κορωνοϊός επηρεάζει την ψυχική υγεία των εγκύων;