Η ευρωπαϊκή χώρα που δίνει άδεια περιόδου στις εργαζόμενες γυναίκες

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα στις γυναίκες εργαζόμενες να λείπουν ως και 3 μέρες από την δουλειά τους για λόγους περιόδου.

Το μέτρο αυτό είναι μέρος ενός γενικότερου πλάνου στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και άλλοι παράμετροι όπως το δικαίωμα μιας γυναίκας να λείψει από την εργασία της σε περίπτωση έκτρωσης, ενώ, η Ισπανία σκοπεύει επίσης να κάνει άρση της γονικής άδειας για τις εκτρώσεις στις ηλικίες των 16 και των 17.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης, το οποίο αποκάλυψε ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser, θα καταστήσει την Ισπανία την πρώτη δυτική χώρα που θα προσφέρει το δικαίωμα στην άδεια περιόδου, σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες θα έχουν εγγυημένο ελεύθερο χρόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Οι γυναίκες που υποφέρουν από έντονο πόνο περιόδου θα μπορούν να παίρνουν άδεια από την εργασία τους έως και τρεις ημέρες κάθε μήνα, σύμφωνα με ένα σχέδιο μεταρρύθμισης που πρόκειται να εγκριθεί από την κυβέρνηση της Ισπανίας την επόμενη εβδομάδα.

Επί του παρόντος, μόνο ορισμένες ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ινδονησίας, καθώς και η Ζάμπια, χορηγούν άδεια εμμήνου ρύσεως

Σύμφωνα με την Ισπανική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση υποφέρουν από έντονο πόνο, γνωστό ως δυσμηνόρροια, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται αν υπολογιστεί και ο προεμμηνορροϊκός πόνος.

Τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας περιλαμβάνουν οξύ κοιλιακό άλγος, πονοκεφάλους, διάρροια και πυρετό.

Τα σχολεία θα παρέχουν σερβιέτες

Την ίδια ώρα στη μεταρρύθμιση, η οποία πρόκειται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη, περιλαμβάνει και άλλα μέτρα για τη βελτίωση της υγείας της εμμήνου ρύσεως, όπως η υποχρέωση των σχολείων να παρέχουν σερβιέτες στα κορίτσια που τις χρειάζονται.

Οι σερβιέτες και τα ταμπόν θα παρέχονται επίσης δωρεάν σε γυναίκες που βρίσκονται σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές συνθήκες και θα αφαιρεθεί ο ΦΠΑ από την τιμή πώλησής τους στα σούπερ μάρκετ – ένα πάγιο αίτημα των γυναικών στην Ισπανία.

Στο πλαίσιο της ίδιας δέσμης μεταρρυθμίσεων, η αριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας σχεδιάζει να καταστήσει τις αμβλώσεις ευρύτερα διαθέσιμες, καταργώντας την απαίτηση για γονική άδεια για τις 16 και 17χρονες και εξασφαλίζοντας την πρόσβαση στις αμβλώσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Επί του παρόντος, ολόκληρες περιοχές της χώρας αποτελούν ζώνες απαγόρευσης των αμβλώσεων λόγω των πολιτικών εξαίρεσης βάσει των οποίων οι γιατροί μπορούν να αρνηθούν να κάνουν αμβλώσεις για ηθικούς λόγους.

Διαβάστε ακόμη: Χάσατε τη βαλίτσα σας; Δείτε τι πρέπει να κάνετε