Τα καλύτερα φυτά για να ανανεώσεις το σαλόνι και τη… διάθεσή σου

Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουμε ότι το σαλόνι του σπιτιού μας θέλει μια πινελιά ανανέωσης, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε ακριβώς, τι είναι αυτό που χρειάζεται να κάνουμε.

Η καλύτερη και πιο ασφαλής επιλογή για να αλλάξουμε την εικόνα του σαλονιού μας, είναι αυτή των πράσινων φυτών.

Πέρα από την αλλαγή στον χώρο, η ύπαρξη φυτών θα φέρει και αλλαγή στη διάθεσή μας, καθώς τα φυτά προσφέρουν ζωντάνια, χρώμα και λειτουργούν ως χαλαρωτικά και αγχολυτικά.

Η λίστα αυτών των φυτών είναι αρκετά μεγάλη, εγώ όμως προτίμησα να σου παρουσιάσω τα καλύτερα και πιο εντυπωσιακά φυτά που σίγουρα θα λατρεύεις να βλέπεις και εσύ στο σαλόνι σου!

  1. Φίκος Λυράτα

Ο συγκεκριμένος Φίκος διαθέτει εντυπωσιακό, μεγάλο, καταπράσινο φύλλωμα με ιδιαίτερη ματ υφή. Το σχήμα των φύλλων του θυμίζει τη λύρα και το μήκος τους μπορεί να φτάσει τα 30 cm.

Το ύψος του φτάνει τα 2-3 μέτρα. Χαρίζει αμέσως κομψότητα στον χώρο που θα τοποθετηθεί γι’ αυτό άλλωστε έχει αρκετούς θαυμαστές.

Χρειάζεται ανά 2-3 μέρες πότισμα αλλά αυτό το κρίνετε και εσείς ανάλογα με την εποχή.

  1. Παχίρα

Η Παχίρα είναι ένα μικρό, πολύ όμορφο δέντρο με γυαλιστερό πεντάλοβο φύλλωμα. Διαθέτει ένα υπέροχο πλεκτό κορμό που συνήθως αποτελείται από τρία στελέχη αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο την ομορφιά του φυτού.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, ποτίζετε 1-2 φορές την εβδομάδα.

  1. Μονστέρα

Τι να πει κανείς για αυτό το φυτό… Με δύο λόγια, παράξενα υπέροχη! Διαθέτει καταπράσινα, γυαλιστερά και μεγάλα φύλλα σε σχήμα καρδιάς τα οποία διακρίνονται από τις χαρακτηριστικές σχισμές τους.

Θέλει μια σχετική υγρασία για να επιβιώσει, δηλαδή όταν βλέπετε την επιφάνεια του χώματος της να στεγνώνει, τότε την ποτίζετε.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι είναι τοξική σε περίπτωση κατάποσης οπότε μακριά από παιδιά και κατοικίδια.

  1. Κέντια

Θα μπορούσε κανείς να πει πως μοιάζει με φοίνικα! Έχει λεπτό κορμό από τον οποίο ξεκινούν μακριοί μίσχοι με τα χαρακτηριστικά λογχοειδή, διακλαδιζόμενα φύλλα της.

Προσφέρει κομψότητα στον χώρο και μαγνητίζει τα βλέμματα. Ποτίζετε όταν νιώθετε στεγνό το χώμα της, 1-2 φορές την εβδομάδα.

  1. Φίκος Ελάστικα

Άλλος ένας εντυπωσιακός Φίκος για το σαλόνι σου. Έχει οβάλ, γυαλιστερό, σκούρο πρασινοκόκκινο φύλλωμα και είναι ένα αρκετά δημοφιλές είδος.

Είναι αρκετά εύκολο φυτό που αγαπάει το φως και θέλει 1-2 φορές την εβδομάδα πότισμα.

  1. Δράκαινα Marginata

Ο δράκος της Μαδαγασκάρης όπως αλλιώς ονομάζεται, είναι ένα ακόμη δημοφιλές και όμορφο φυτό.

Τα φύλλα της είναι αρκετά μακριά και λογχοειδή και η κάθε κορυφή του φυτού μοιάζει με πυροτέχνημα. Το χρώμα τους είναι πράσινο και κοκκινο-καφέ.

Ανήκει στα κορυφαία φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από ρύπους δημιουργώντας έτσι ένα καθαρό περιβάλλον για εσάς και την οικογένειά σας.

Ποτίζετε μία με δύο φορές την εβδομάδα, όταν βλέπετε την επιφάνεια να στεγνώνει.

Tips: Καλό είναι κυρίως σε περιόδους έντονης ζέστης, αλλά και γενικότερα, να ψεκάζετε με ένα σπρέι λίγο νερό στο φύλλωμα των φυτών. Επίσης, με ένα βρεγμένο πανάκι να απομακρύνετε σκόνες από τη φυλλική επιφάνεια, καθώς έτσι τα βοηθάτε να αναπνέουν. Να τοποθετείτε τα φυτά σας σε φωτεινά σημεία, αποφεύγοντας την άμεση επαφή τους με τον ήλιο, διότι θα δημιουργηθούν εγκαύματα.

Νικολέτα Καλυβιώτη

Ως Tεχνολόγος - Γεωπόνος, πάθος μου είναι η διακόσμηση με φυτά, η ύπαρξη των οποίων βελτιώνει τη ζωή μας μέσα, γύρω και έξω από το σπίτι μας. Μέσα από τη γνώση και την αγάπη μου για τα φυτά σε βάζω στον κόσμο του «πρασίνου».