5+1 φυτά που αντέχουν τον ήλιο και τη ζέστη

Και ποιος δεν θα ήθελε έναν ολάνθιστο κήπο ή μια βεράντα «πνιγμένη» στα πολύχρωμα φυτά που αντέχουν όλο το καλοκαίρι;

Η απάντηση είναι όλοι… Για αυτό λοιπόν, στο παρόν άρθρο θα σου παρουσιάσω ορισμένα φυτά που είναι ανθεκτικά στον ήλιο και μπορείς να τα τοποθετήσεις στο μπαλκόνι ή τον κήπο σου χωρίς να σκέφτεσαι ότι θα σου χαλάσουν.

Στην πραγματικότητα, ακούω συχνά την ερώτηση «τι φυτά να βάλω στο σπίτι μου, που να αντέχουν το καλοκαίρι;» και είναι λογικό καθώς οι θερμοί μήνες στη χώρα μας είναι έντονοι και με διάρκεια.

Αυτό που θα πρέπει να έχετε κατά νου, είναι ότι όπως εμείς έτσι και τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί καθώς «νιώθουν» τις αλλαγές του καιρού και επηρεάζονται από αυτές άμεσα.

Είναι μάλιστα σύνηθες φαινόμενο, να παρατηρούμε κατά καιρούς στα φυτά μας, έντονα εγκαύματα στα φύλλα τους, μικρά άνθη, μαρασμό και γενικότερα καχεκτικά φυτά.

Αυτό φυσικά δεν αποτελεί κανόνα για όλα τα είδη φυτών, καθώς παρακάτω θα δούμε κάποια ανθεκτικά φυτά όχι μονο στη ζέστη αλλά και στον καλοκαιρινό ήλιο.

1.Βιγόνια Big

Συνήθως τη συναντάμε με κόκκινο φύλλωμα και κόκκινο άνθος η οποία είναι η πιο ανθεκτική. Υπάρχει βέβαια και με πράσινο φύλλωμα και ροζ ή λευκά άνθη.

Όποιο χρώμα και αν διαλέξετε (σας συνιστώ το πρώτο), το σίγουρο είναι ότι θα έχετε έχετε ένα στολίδι στη βεράντα σας με πλούσια ανθοφορία από αρχές της άνοιξης μέχρι το φθινόπωρο.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της είναι πως δεν χρειάζεται πολύ συχνό πότισμα. Θα της ρίχνετε νεράκι ανά 3 με 4 ημέρες ανάλογα και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

2. Καλιμπραχόη

Η καλιμπραχόη είναι ένα φυτό με πλούσια ανθοφορία, εντυπωσιακά χρώματα και γρήγορη ανάπτυξη.

Τα άνθη της μοιάζουν με μικρές πετούνιες και είναι ιδανική για κρεμαστές γλάστρες αλλά μπορεί άνετα να τοποθετηθεί σε κανονικές γλάστρες ή και στο έδαφος. Θέλει ανά δύο μέρες πότισμα, ενώ τις πολύ θερμές χρειάζεται πότισμα κάθε μέρα.

3. Λαντάνα

Η λαντάνα ανήκει στους πολυετής θάμνους. Έχει μικρά λουλούδια τα οποία σχηματίζουν σφαιρικές ταξιανθίες σε υπέροχα χρώματα. Αγαπάει τον ήλιο, αναπτύσσεται γρήγορα χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις παρά μόνο τακτικό πότισμα.

4. Βίνκα

Η βίνκα είναι ένα άκρως καλοκαιρινό φυτό που φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία.

Έχει γυαλιστερό, πράσινο φύλλο και υπέροχα αστεροειδή άνθη σε ποικίλα, ζωηρά χρώματα τα οποία ανανεώνει τακτικά. Ανήκει στα αγαπημένα καλοκαιρινά φυτά γι΄αυτό άλλωστε το συναντάμε παντού!

5. Σουρφίνια κρεμαστή

Είναι ένα πλούσιο, εντυπωσιακό φυτό που ανήκει στην οικογένεια της πετούνιας. Τα καμπανοειδή της άνθη και τα ιδιαίτερα της χρώματα θα κοσμούν τον κήπο ή το μπαλκόνι σας όλο το καλοκαίρι.

Μπορείτε να την τοποθετήσετε είτε σε κρεμαστή γλάστρα, είτε σε πήλινη επιδαπέδια και να καμαρώσετε τα άνθη της που θα ξεχειλίζουν περιμετρικά καλύπτοντας μέχρι και τα φύλλα της. Τους πολύ θερμούς μήνες θέλει καθημερινά νερό.

6. Πορτουλάκα

Είναι ιδανική σε κρεμαστή γλάστρα αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εδαφοκάλυψη. Το σαρκώδες φύλλωμα της αλλά και τα έντονα, πολύχρωμα άνθη της, την καθιστούν ένα ιδιαίτερο φυτό για τον κήπο σας.

Ο ήλιος, της είναι απαραίτητος για να σας χαρίσει πλούσια ανθοφορία. Εμφανίζει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε συνθήκες έλλειψης νερού.

Ωστόσο, τους θερινούς μήνες να την ποτίζετε τακτικά ώστε να διατηρεί τα άνθη της.

Συμβουλή: Να επιλέγετε τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες για πότισμα ώστε να γίνεται σωστότερη απορρόφηση του νερού από το ριζικό σύστημα των φυτών. Το πότισμα καλό είναι να γίνεται κοντά στη ρίζα ώστε να αποφεύγετε όσο μπορείτε τη διαβρωχή του φυλλώματος.

 

Νικολέτα Καλυβιώτη

Ως Tεχνολόγος - Γεωπόνος, πάθος μου είναι η διακόσμηση με φυτά, η ύπαρξη των οποίων βελτιώνει τη ζωή μας μέσα, γύρω και έξω από το σπίτι μας. Μέσα από τη γνώση και την αγάπη μου για τα φυτά σε βάζω στον κόσμο του «πρασίνου».